Lag på koppel?!

Det är olika från kommun till kommun! Det bästa är att ta reda på vad som gäller i sin egen kommun. Här är en artikel som sydsvenskan har skrivit om vad som gäller just här i Malmö!

Nu är det slutskällt på hundägare som har sina hundar lösa. Åtminstone om de inte ertappas i Malmös omedelbara centrum. På de allra flesta platser i stan råder det nämligen inget koppeltvång.
MALMÖ. Varje kommun har sina egna regler för hur och var hundar får vistas. I Malmö kan den som är intresserad läsa skriften "Hundkarta med hundstadga" som ges ut av gatukontoret. Här står allt en hundägare är skyldig att veta, till exempel var det råder koppeltvång och var hundar överhuvudtaget inte får vistas.

I stadgarna kan man läsa att hundar inte får vara på "gräsmattor som i särskilt stor omfattning nyttjas av allmänheten för lek, motion och rekreation". Luddigt kan tyckas men gatukontoret har koll på läget.
- Det går inte att beskriva i text var dessa platser finns. Men där det är på det viset finns det skyltar. Annars blir det en väldig massa tyckande människor emellan, säger Arne Mattsson på gatukontoret.

En av de hundfria gräsmattorna är Tallriken i Pildammsparken.

Annars finns det gott om gräsmattor där hundar får vara. I Malmö finns inte mindre än nio stora hundrastplatser och fyrtio hundrastgårdar. Det mest kända hundtillhållet är den stora rastplatsen mellan Scaniaparken och Ribersborgs badplats.

Hur många hundar som finns i Malmö är det ingen som vet. Sen hundskatten avskaffades finns det inget samlat register över de fyrfota vännerna. En siffra som Arne Mattsson hört är drygt 20 000 hundar. För mycket, tycker han och tippar på att det finns mellan 12 000 och 15 000 hundar i Malmö.

Trots den stora mängden hundar är problemen relativt få. De som ringer till Malmö hundråd vill oftast klaga på lösspringande hundar.
- Det är väl det största problemet. Att hundägare inte håller sina hundar kopplade där de bör. Det gör att andra känner sig otrygga, säger Arne Mattsson.

Ur gatukontorets perspektiv är det dock hundlorten som är det största problemet.
- Det finns 900 hundlatrinkärl i stan och vi har räknat ut att man inte behöver gå mer än 200 meter för att hitta ett kärl. Ändå är det få som tar upp hundskiten.

I Malmö stad gäller att hundägarna måste ta upp hundbajset i samtliga tätbebyggda områden.
Det stadgade koppeltvånget gäller i Malmös mest centrala delar. Området begränsas av Dalaplan, Ystadvägen, Lantmannagatan, Amiralsgatan, Föreningsgatan, Hornsgatan, Norra Vallgatan, Slottsgatan, Malmöhusvägen, Turbinen, Mariedalsvägen och John Ericssons väg.

Hundar ska också hållas kopplade på en del offentliga platser så som kyrkogårdar, skolgårdar, utmed Ribersborgs och Sibbarps gång- och cykelvägar, inom Bulltofta och Husie mosse rekreationsområden samt under tiden 15 mars till 15 september i parker, rekreationsområde och planteringar.

Under 2003 fick polisen i Malmö in 90 anmälningar rörande hundar. Det största problemet och det som anmäls mest är lösspringande hundar och hundar som attackerar andra hundar eller människor.
- Man kan väl inte säga att det är något stort problem med tanke på hur många hundar som finns, säger polisinspektör Jan Wäring.


// Emely & Buddah

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


















bloglovin
RSS 2.0